Bellen met abonnement

Een populaire vorm van mobiel bellen is het aangaan van een contractperiode met een provider. De gebruiker kiest een bepaald abonnement en sluit een abonnement af tegen een vast bedrag per maand, gedurende 1 of 2 jaar. Doorgaans ontvangt de gebruiker hier een nieuw toestel bij. Bij duurdere abonnementen is het toestel vaak gratis. Een abonnement afsluiten kan aantrekkelijk zijn voor de regelmatige bellers. Ook kan men er voor kiezen om een abonnement af te sluiten als het maandelijks opwaarderen als lastig en tijdrovend wordt ervaren. Toch trekt de meeste mensen het nieuwe toestel wat mij het abonnement wordt verstrekt over de streep bij de keuze tussen prepaid of een abonnement. De losprijs voor een nieuw toestel ligt tegenwoordig al snel boven de 500 euro, en daarom lijkt een abonnement met een maandelijks bedrag en een gratis toestel zeer aantrekkelijk.

Let op de verschillen

Tussen abonnementen zijn grote verschillen. Eigenlijk is er voor iedere gebruiker wel een abonnement te vinden. De grootste verschillen zitten in de belminuten, het aantal sms’jes, het wel of niet gebruiken van een internetverbinding en natuurlijk de prijs van het abonnement. Welk abonnement het beste bij u past, kunt u ontdekken in een telefoonwinkel. Er zijn zowel onafhankelijke telefoonwinkels als winkels van providers. Als u zich nog niet verdiept heeft in de verschillende providers kunt u ervoor kiezen naar een onafhankelijke telefoonwinkel te gaan. Hier kunnen ze abonnementen voor u vergelijken. Heeft u voorkeur voor een bepaalde provider? Dan kunt u naar een winkel van deze provider gaan, het aanbod via internet bekijken of telefonisch contact opnemen. Vergeet u vooral niet de prijzen in de winkel en de prijzen op de website te vergelijken, hier zit regelmatig een groot verschil in.

Vergeet de kleine lettertjes niet

De gemiddelde abonnementsprijzen liggen tussen de 15 en 35 euro per maand. Hoeveel er gebeld of hoeveel berichtjes er gestuurd kunnen worden per maand, heet een bundel. De bundel kan dan bijvoorbeeld bestaan uit 250 belminuten, 150 sms’jes en 1GB dataverkeer per maand. Des te meer minuten of sms’jes, des te duurder de bundel. Sommige bundels hebben een onbeperkt aantal sms’jes of belminuten. Wilt u een abonnement gaan afsluiten? Let altijd op de kleine lettertjes. Helemaal bij lage maandelijkse bedragen is het raadzaam goed op te letten. Vaak geldt de eerste 6 maanden of het eerste jaar een ander maandelijks bedrag dan de rest van de contractperiode. Ook kan het zijn dat bellen naar bepaalde nummers buiten uw bundel valt. Hierdoor kunt u hoge, onverwachte abonnementskosten tegemoet zien. Houdt u ook altijd in gedachten dat hoe goedkoop het toestel ook lijkt, u betaalt de telefoon gedurende uw contractperiode wel terug. De kosten per maand lijken misschien vergeleken bij de losprijs van een toestel laag, maar dit kan tegenvallen. U doet er goed aan eens uit te rekenen wat u gedurende de gehele contractperiode betaalt.