Mobieltjes te over

De consument heeft keuze uit talloze merken, modellen en types telefoons met elk hun eigen formaat en specificaties. Vandaag de dag is er enorm veel variatie in telefoontoestellen. De oudere modellen die puur gericht waren op het bellen en sms’en zijn allang uit de etalages verdwenen en kunnen meestal niet meer gekocht of besteld worden. Toch zijn er nog winkels die ook de eenvoudigere toestellen nog aanbieden. Vaak worden deze verkocht aan wat oudere klanten of klanten die geen waarde hechten aan de aanvullende functies op een telefoontoestel.

Meer functies, slimmer toestel, de smartphone

Het grootste gedeelte van de consumenten kiest voor een telefoon met veel extra functies. Met een hedendaagse telefoon kan de gebruiker foto’s en filmpjes maken, op internet surfen, de sociale media in de gaten houden, mailen, spelletjes spelen, internetbankieren, verbinden met WiFi, muziek luisteren en nog veel meer.
Telefoons vergelijken Het beeld bestaat niet langer uit alleen zwarte pixels, maar is volledig in kleur. Deze geavanceerde telefoontoestellen worden ook wel smartphones genoemd. Deze smartphones zijn niet meer alleen gemaakt voor het bellen. Wel is voor een goede functionaliteit van het toestel bij smartphones internet vereist. Software-updates zijn essentieel en de applicaties die geïnstalleerd kunnen worden op de telefoon hebben vaak internet nodig om te kunnen functioneren. Doordat geen enkele smartphone meer de WiFi-functionaliteit mist, kan de telefoon verbinden met het internet waar een hotspot of router aanwezig is. Daarnaast kan de telefoon via de SIM-kaart verbinding maken met het internet, mits dit een onderdeel is van het abonnement.

Van buttons naar touchscreen

Naast de opties op de telefoon is ook de bediening van de telefoons veranderd. Drukknoppen waren vroeger de enige manier om de telefoon te bedienen. Tegenwoordig zitten er vaak nog slechts enkele drukknoppen op een telefoon, die dan als sneltoets dienen. De meeste telefoons beschikken over een touchscreen. Door de aanraking van de vinger op het scherm kan de telefoon worden bediend en kan er bijvoorbeeld een telefoonnummer worden ingetoetst. Wel zijn de telefoontoestellen doorgaans veel kwetsbaarder en kan de telefoon door een ongelukkige val veel sneller ernstig beschadigd raken of zelfs volledig kapot gaan.