Waarop letten bij bellen in het buitenland?

Vakantie bellenHet is heerlijk rustig om tijdens je vakantie even geen telefoontjes te hoeven plegen en niet op internet te 'kunnen'. Maar je wilt natuurlijk wel eens bellen met het thuisfront, en af en toe je e-mail checken is ook wel verleidelijk. Zorg dat je van tevoren weet waar je aan begint, zodat je bij thuiskomst niet voor vervelende (lees: dure) verrassingen komt te staan.

Tarieven bekijken

Bekijk de tarieven van bellen en gebeld worden. Hoeveel bellen en gebeld worden in het buitenland precies kost, is afhankelijk van de provider en het vakantieland. Reken bij het bellen vanuit de Europese Unie naar Nederland op 42 eurocent per minuut. Gebeld worden vanuit Nederland is goedkoper: 13 eurocent. Houd er rekening mee dat je meer betaalt al naar gelang je verder van huis komt. De exacte tarieven staan op de site van de providers.

Welk netwerk?

Soms werkt een bepaald toestel in het buitenland niet, omdat er gebruik wordt gemaakt van een ander soort netwerk. Dit s eenvoudig te controleren op de site www.vakantiebellen.com.

SMS goedkoper dan bellen

Stuur sms'jes in plaats van te bellen. Sms'en in het buitenland is over het algemeen goedkoper. Een sms'je kost zo'n 13 eurocent, tegenover het tarief van 42 eurocent per minuut voor bellen. Sms'jes ont- vangen in het buitenland is gratis.

Voicemail uitzetten

Zet de voicemail uit ruim voor- vertrek. Voicemail ontvangen is gratis, maar de kneep zit hem in het afluisteren: dat kost wel geld. Om te voorkomen dat mensen 'thuis' je voicemail inspreken, kun je de dienst uitzetten. Via de site van de provider kun je zien hoe dit moet.

Dataroaming uitzetten

Schakel dataroaming uit voordat je de grens overgaat. Dataroaming is het gebruik van je mobiel op een buitenlands netwerk. Veel moderne smartphones zoeken constant verbinding met internet, bijvoorbeeld om te kijken of er nieuwe e-mail binnen is gekomen. Iedere keer dat je telefoon dit doet, kost dit geld.
In het buitenland gelden veel hogere tarieven. Als je niet oppast, vind je bij thuiskomst een torenhoge rekening op de mat. Uitzetten kan bij de instellingen van je telefoon.

Let op internet gebruik

Wie toch wilt internetten moet het internetverbruik in de gaten houden. Bij veel providers betaal je in het buitenland voor gebruik van internet op je mobiel per megabyte (Mb). Dit betekent dat je betaalt voor het bezoeken van een pagina.
Er moet immers informatie gedownload worden. Ook het ophalen van e-mail kost mbs en dus geld. De prijzen variŽren (in de EU) van zo'n 1,68 euro tot zo'n 5,95 euro per Mb. Soms hebben providers speciale aanbiedingen. Check de sites voor de precieze tarieven. Overigens is het ook mogelijk dat camping, hotel of vakantiehuisjes draadloos internet hebben. Dit kun je nagaan bij de instellingen van je telefoon. Vraag de eigenaar om het wachtwoord en je kunt de rest van je vakantie naar hartenlust surfen.

Pukcode meenemen

Vergeet niet je PUK-code mee te nemen naar je vakantieadres. Met een PUK-code kan het toestel worden gedeblokkeerd, nadat drie keer een verkeerde pincode is ingetoetst. Verder is het handig om belangrijke telefoonnummers (zoals het nummer voor het blokkeren van je bankpas) in je telefoon op te slaan.

Conclusie

Wie goed voorbereid de landsgrenzen overgaat is goedkoper uit met mobiel bellen op het vakantieadres. Voor vertrek wat onderzoek doen is een kleine moeite om te voorkomen dat een fijne vakantie een vervelend staartje krijgt.