Wat zijn Apps?

Wat zijn apps ?Je hoort en leest er tegenwoordig steeds meer over, apps. Apps (applications=toepassingen) zijn kleine programmaís die je op een smartphone kunt installeren.
Deze apps zijn te downloaden via een online applicatie winkel zoals de app-store van Apple of downloaden van diverse websites (behalve bij Apple).

Diverse apps voor verschillende besturingssystemen

Of je een app op een smartphone kunt installeren, hangt af van het besturingssysteem waar het toestel gebruik van maakt. Net zoals dat bij Windows en Mac OS X gaat, kun je dezelfde versie van een toepassing meestal niet zomaar op beide systemen installeren. Dat komt doordat de apparaten als het ware een andere taal spreken die ze niet helemaal van elkaar begrijpen. Voor de verschillende besturingssystemen heb je daarom verschillende versies van apps nodig en die zijn niet altijd voor alle platformen beschikbaar. Wanneer een app voor meerdere platformen beschikbaar is, heet dit een cross-platform-app. Er zijn echter ook platformonafhankelijke apps, gebaseerd op technologieŽn die door vrijwel elke smartphone worden ondersteund, zoals bijvoorbeeld java. Die apps kun je wel op telefoons met verschillende besturingssystemen installeren.

Meest ideaal, realistisch?

Het zou voor zowel ontwikkelaars als consumenten ideaal zijn als alle apps op alle platformen konden draaien. Zover is het echter nog lang niet. Fabrikanten als Apple hebben er juist baat bij dit tegen te werken, omdat Apple veel geld verdient aan de verkoop van apps in de online winkel die Apple zelf beheert.