Welke mobiele telefoon past bij mij?

Welke mobiele telefoonDe nieuwe mobiele telefoons van tegenwoordig kunnen steeds meer. Het voeren van telefoongesprekken en het versturen van sms is allang niet meer het enige. Het afspelen van muziek, surfen op het internet, het maken van foto’s en de weg vinden met navigatie behoren tot de vele functies. En of je nu wilt of niet, straks gaan we mobiel bankieren/betalen en kan er ook TV worden gekeken per telefoon. De mogelijkheden van de mobiele telefoon lijken oneindig. Hiermee worden de toestellen wel complexer qua gebruik, maar gelukkig kan de minder veeleisende beller nog altijd een simpel mobieltje kiezen.

Eenvoudige mobiele telefoon

Wie alleen mobiel bereikbaar wil zijn en mobiel wil bellen heeft genoeg aan een simpel telefoon toestel met alleen basisfuncties. Ook het versturen en ontvangen van sms berichten is één van deze basisfuncties. Deze zogenaamde instapmodellen zijn vaak ook nog voorzien van eenvoudige een kalender, adresboek en alarmklokje. Maar verder houdt het dan op en meer hoeft dan ook niet. De af en toe beller kan met een dergelijk toestel prima uit de voeten. Het belgedrag bepaalt dan de keuze voor een prepaid toestel of een mobiel abonnement.

Smartphones

De uitgebreide versies van de mobiele telefoons worden ook wel smartphones genoemd. Tegenwoordig is het dus mogelijk om met uw mobiele telefoon te internetten, zijn ze voorzien van digitale camera’s en kunt van muziek en video genieten. De vaak complete mediaspelers maken van mobiele telefoons een multimediaal apparaat. Ook het design van de mobiele telefoon is voor producenten steeds belangrijker geworden. Het is steeds meer een fashion item geworden en hier wordt dan ook steeds meer aandacht aan besteed.

Kenmerken smartphones

- Vaak hebben de smartphones een groter scherm dan de gewone mobiele telefoon. Vaak ook met een "touch screen". Met de vingers of een pennetje kan je door de menu’s navigeren;
- Door de uitgebreide organizer functies is de smarthphone een vervanger van de gewone agenda. Adressen opslaan en herinneringen/memo’s aanzetten voor gemaakte afspraken. Een memorecorder behoort ook vaak tot de standaard functies;
- Office documenten en PDF bestanden kunnen ermee geopend worden, e-mail kunnen erop worden ontvangen en verstuurd. Op internet kan informatie worden opgezocht. Verbindingen kunnen worden gelegd met eigen (bedrijfs) netwerken,PC’s en ander smartphones voorzien van bluetooth;
- Met GPS kan het toestel worden gebruikt voor navigatie;
- Er kunnen foto's met gemaakt worden van vaak hoge kwaliteit;
- Door andere programma's te installeren kan de functionaliteit worden verhoogd. Daarom is het handig om voldoende geheugen te hebben op je smartphone;
- Smartphones werken met verschillende besturingssystemen. De meest gebruikte zijn Symbian, Android (Google) en Microsoft Windows Mobile. Deze worden door alle merken gebruikt. Blackberry en Apple (iphon) hebben eigen besturingssystemen.

Met camera

Mobieltjes met camera hebben steeds vaker een digitale camera of een muziekspeler. De resolutie en de kwaliteit van de camera's is lager dan die van gewone camera’s maar met een aantal telefoons zijn kwalitatief uitstekende foto’s te maken. De resoluties van camera’s in de nieuwste telefoons wordt steeds hoger. Inmiddels zijn er camera’s met een resolutie van 12 megapixels.

Muziek en video

Veel nieuwe smartphone’s hebben complete mediaspelers en radio's. Vanaf de pc kan er muziek worden overgezet op de telefoon. Dit is dan nadien af te luisteren of in het geval van video worden bekeken. Dit kan draadloos (via Bluetooth) of met een usb-kabel. Basisvereisten voor deze telefoons zijn onder andere een geheugenkaartlezer en voldoende intern geheugen (minimaal 256 MB).

Mobiel internet

E-mail ontvangen en versturen via je smartphone of een filmpje via YouTube bekijken? Tegenwoordig is het geen probleem. Het kan met de nieuwste multimedia telefoons of smartphones. Deze zijn uitgerust met snelle internetverbindingen ( 3G/UMTS/DSDPA). Ook de navigeerfunctie is op veel toestellen terug te vinden met een GPS ondersteuning. De smartphone is steeds meer een communicatieve alleskunner. Let er wel op dat internetten op je mobiel hoge (extra) kosten met zich mee kan brengen. Het bekijken van een filmpje kost veel dataverkeer en als je geen abonnement zonder datalimiet hebt kan de rekening wel eens flink oplopen. Het is daarom verstandig te kijken naar een gezicht mobiel abonnement.

Dual sim

Een mobieltje en twee telefoonnummer, het kan. Als je altijd met mobieltjes loopt, kan het handig zijn deze te combineren. Dit kan met een dual-simtoestel. Hiermee is het mogelijk twee simkaarten te plaatsen. Zo kan je dus bellen en gebeld worden met twee verschillende telefoonnummers of abonnementen. Dit is handig voor als je zowel zakelijk als privé wilt bellen en bereikbaar wilt zijn. Privé wordt het ook steeds meer gebruikt door gebruikers die verschillende abonnementen of prepaidpakketten met bijpassende bundels hebben. Ook is een Dual Sim toestel erg handig als je regelmatig in het buitenland bent. Op deze manier kan je een simkaart gebruiken van het land waar je regelmatig bent, zonder steeds de simkaart om te hoeven wisselen.

Conclusie

Uit het voorgaande blijkt dat net als bij mobiele abonnementen de vraag eerst beantwoordt moet worden wat je precies wilt met een telefoon. Weet je dit dan zal de keuze uit het grote aanbod een stuk eenvoudiger worden. Feit blijft wel dat mogelijkheden en de invloed van de mobiele telefoon steeds groter in ons dagelijks leven worden. We kunnen simpel weg bijna niet meer zonder en het kan best zijn dat op termijn iedereen een smartphone heeft om goed te kunnen functioneren.